Wie is Astrid Merkx?

Mijn naam is Astrid Merkx. Ik ben in 1963 geboren als negende kind van een boerenechtpaar. Mijn ouders hebben me het zelfvoorzienend leven met de paplepel in gegoten. We verbouwden onze eigen groenten en aardappelen, hadden zelf kersen- appel en perenbomen en hadden melk, vlees, eieren. Als we veel hadden werd er gedeeld, weggegeven of  verkocht. Als kind had ik niet in de gaten dat dit later heel bijzonder zou worden.

Beroepsmatig werd ik verloskundige (vroedvrouw). Ruim 7 jaar heb ik een eigen praktijk gerund. In die tijd maakte ik kennis met ruim 1000 pasgeboren baby’s en hun ouders. Daarna kwam ik terecht als docent op de Vroedvrouwenschool, later Academie Verloskunde Maastricht (AVM), onderdeel van Zuyd Hogeschool. Ik volgde de eerste graads lerarenopleiding, later de European Master Midwifery en in mei 2017 promoveerde ik op het onderwerp gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Ik werk nog steeds met veel plezier aan de AVM. Ik geef les en doe onderzoek; heerlijk om dit werk met de Wij en ’t Huis te combineren!

Ik kreeg twee kinderen, die inmiddels zelf volwassen zijn. Vanaf 2008 kon ik hen mee laten genieten van de ruimte die de Wij bood. Over de beek springen, door de tunnel kruipen, kamperen, vuurtje stoken. Het lekkere buitenwerk zeg maar.

Ook volgde ik opleidingen en cursussen om mezelf verder te ontwikkelen: familie opstellingen begeleiden, emotioneel lichaamswerk, geweldloze communicatie, ecologisch moestuinieren voor beginners en gevorderden, permacultuur design cursus, voedselbossen, trainerscursus voor de cursus prettig bevallen, jaartraject salutogenese (de oorzaken van gezondheid) voor professionals.

Ik kocht de Wij in januari 2008 en had nog geen beeld van wat ik er precies mee zou gaan doen. Wel voelde ik dat dit in de richting was van “wat er van me gevraagd werd”.

Eind 2014 kocht ik een huis in Lemiers, met uitzicht op de Wij. Ook dat was een soort van roeping, waarbij ik mijn intuïtie wel móest volgen. ’t Huis is inmiddels voor een groot deel verbouwd; waarbij ik zoveel mogelijk ecologisch verantwoorde keuzes maakte.

In ’t Huis host ik mensen vanuit een grote diversiteit. Mensen die een onderdak zoeken vanuit Vrienden op de Fiets of vanuit een andere tijdelijke wens tot onderdak, mensen die komen vrijwilligen of gewoon familie en vrienden.

<-Home

Reacties zijn gesloten.